Doprava tankového piva
archon
14.10.2012, 21:51
0
dobre oni
DrZloun
14.10.2012, 18:54
0
tak ty nepasterizovaný piva co maj trvanlivost dva měsíce jim nevěřím
coke
13.10.2012, 22:34
-3
Tak cesko ma opet komunismu zpet at zije
VelkySamojeb
13.10.2012, 22:14
1
LOOOOOOOOL werew0lf, VelkySamojeb, KurtKokain a 3 neregistrovaní honiči právě vaří pivo
riso
13.10.2012, 18:13
0
Keby len na jedno. :-(
coke
13.10.2012, 17:41
-5
ted je otázkou)) jestli to někdo cte, vorle ty curáku cos to tam azse vysral?
voorel
13.10.2012, 17:04
2
Víte jak si doma uvařit pifo??
1. ŠROTOVÁNÍ (Pozn.: Já už kupoval slad našrotovaný z pivovaru):
- šrotujeme těsně před použitím sladu
- šrotujeme na hrubost krupičky a mouky
- šrotujeme v mlýnku na mák nebo na maso
- výhodnější je šrotovat slad mokrý
↓
- před šrotováním máčíme minimálně 12 hodin, občas promícháme a doléváme vodu, aby ji bylo dostatek
- kontrolujeme rozkousnutím zrna
- zbytek vody, která se nevsákne do sladu ponecháme na rmutování...
2. VÝROBA MLADINY:
Dávkování sladu:
10° pivo: - 10 kg sladu na 40 litrů vody (do těchto 40l přidáme kapku kys. citrónové, kyselina zrychluje enzymatické proměny při rmutování); tato voda se nazývá vystírací, později budeme ještě potřebovat dalších 20 litrů vody na vyslazování (tu si můžeme předem trochu zahřát))
- 500g ovesných vloček (pro lepší chuť i pěnivost)
12° pivo: - 12 kg sladu na 40 litrů vody (do těchto 40l přidáme kapku kys. citrónové, kyselina zrychluje enzymatické proměny při rmutování); tato voda se nazývá vystírací, později budeme ještě potřebovat dalších 20 litrů vody na vyslazování (tu si můžeme předem trochu zahřát)
- 500g ovesných vloček (pro lepší chuť i pěnivost)
3. RMUTOVÁNÍ NA JEDEN RMUT (12° PIVO):
- rmutování na jeden rmut trvá asi 3 hodiny
Potřebujeme:
- hrnec a brutar (tj. asi 80ti litrový kotel, pod který se zatápí dřívím)
- naběračku, vařečku
- sporák a troubu (je dobré se předem seznámit s pomocí teploměru)
- teploměr o rozsahu 0 - 100°C
a) - do brutaru napustíme 60 litrů studené vody, kterou zahřejeme na 40°C. 20 litrů oddělíme a dáme zcela stranou (použijeme je až při vystírání), dalších 20 litrů z brutaru přelijeme do hrnce, kde je zahřejeme na 74°C, v brutaru tak zůstane 20 litrů vody
- do vody (20 litrů), která zůstala v brutaru a má 40°C vmícháme 12kg suchého šrotovaného sladu a 500g ovesných vloček
- na 40°C počkáme 20 minut
- ohřátých 20l vody, které jsme zahřáli na 74°C přidáme za stálého míchání do vody se sladem, kterou jsme zahřívali po dobu 20. minut na 40°C
- výsledná teplota je 55°C
- necháme stát 20minut v brutaru (na 55°C)
b) - pak těchto 40 litrů za stálého míchání zahřejeme na 65°C
(jeden stupeň = 1 minuta)
- pak po dobu 30. minut ponecháme na teplotě max. 70°C a nemícháme!
- po této době z vrchu odejmeme 10 litrů čiré tekutiny a dáme ji stranou do hrnce, kde ji necháme zchladnout, maximální teplota po zchladnutí je 35°C
- zbytek v brutaru se nazývá rmut, který budeme zahřívat za stálého míchání až do 75°C
- až dosáhneme této teploty, tak brutar přikryjeme poklicí a necháme 20 minut stát
- teplota rmutu musí být v rozmezí 70 - 75°C
c) - po uvedených 20-ti minutách zahříváme, tentokráte rychleji - až k varu. Vaříme 20 minut.
- pak necháme vychladnout na 74°C a přidáme 10 litrů odebrané čiré kapaliny → tato kapalina nesmí mít více než 35°C
- teplota výsledné sladové směsi má dosáhnout 60 - 65°C, ale ne více!
- na této teplotě (60 - 65°C) necháme stát 30 minut
d) - pak za stálého míchání zahříváme na odrmutovací teplotu 75°C (1 stupeň = 1 minuta)
- pak necháme při teplotě okolo 70°C 30minut stát
- po 30. minutách brutar uhasíme a rmut můžeme rovnou při této teplotě scezovat
4. SCEZOVÁNÍ:
- pevné částice, které je nutno odstranit se jmenují mláto
- rmut má být při scezování horký
Potřebujeme:
- min. 40. litrovou plastovou nádobu
- ¾" kulový ventil
- falešně dno provrtané dírkami (3mm)
- chléb
- jemné sítko na zachycení nerozpustných zbytků (záclona)
- dřevěný talířek nebo prkénko
a) - otevřenou plastovou nádobu opatříme těsně u dna z boku kulovým ventilem
b) - do této n?
mihal
13.10.2012, 16:45
2
Ostravar da best. Jdu na jedno
voorel
13.10.2012, 15:23
0
sem netušil,že je s tim takový sraní
VelkySamojeb
13.10.2012, 14:48
1
LOOOOOOOOOL Radegast AKBAR !!
frantaturekodvokurek
13.10.2012, 14:20
0
FUUJ z tanku je hnus . Sud je sud !!
Alien69
13.10.2012, 14:11
0
Fuuuuj ceske pivo Lepsi je Moravske pivo treba Cerna Hora xD
hlawatej
13.10.2012, 13:42
0
Pěkný, ale nic novýho. Dneska jdu taky na pivsona, muhehehehe.... :-) Včera jsem byl po práci jen zlehka, asi 9 jsem jich dal, dneska to bude asi náročnější.
ultrabrutalkurvicka
13.10.2012, 13:41
0
parádni :-)))