Nahlášení komentáře
Obsah: 55419 - "Doprava tankového piva"
Komentář: "e) - do scezovací nádoby přelijeme rmut, který se tam usadí, měl by být usazen rovnoměrně\n\n\nf) - do meziprostoru nám při usazování rmutu vnikne kapalina, kterou vypustíme a zahřejeme spolu s vystírací vodou na 75 - 80°C. Lepší je voda o teplotě 80°C.\n\n\n- vystírací vody je 20litrů (odebrali jsme si ji z brutaru hned na počátku vaření)\n\n\ng) - když se nám husté mláto usadí a v meziprostoru nemáme již žádnou kapalinu položíme na mláto dřevěný talířek na který budeme pomalu lít vyslazovací vodu (talířek je důležitý k tomu abychom usazené mláto nezvířili)\n\n\nh) - otevřeme ventil. Skrz mláto nám bude postupně prostupovat vyslazovací voda, která se dostane skrz chléb a záclonu do meziprostoru z kterého nám bude vytékat již jako sladina\n\n\ni) - v meziprostoru by měla být stále vzduchová mezírka\n\n\nj) - po scezování můžeme použít zbylé mláto např. pro krmení dobytka, do kompostu, atd.\n\n\nPozn.: celkové množství mladiny má být dvojnásobně větší než množství vyslazovací vody.\n\n\n5. CHMELOVAR:\n\n\n- je vaření sladiny s chmelem, jehož výsledkem je mladina\n\n\n- dávka chmele se určuje podle chuti a požadované hořkosti\n\n\n- obvykle dáváme 1 -3 gramy chmele na 1 litr sladiny\n\n\n- vaříme 90 minut - 120 minut\n\n\n- chmel je nejlepší přidávat na 3x (po 20-ti minutách):\n\n\n1. dávka = ¼ celkového množství chmele\n\n\n2. dávka = ½ celkového množství chmele\n\n\n3. dávka = ¼ celkového množství chmele (ta se přidává 40 minut před koncem)\n\n\n- vzniklá mladina se pak musí rychle ochladit (spirálou nebo větší nádobou se studenou vodou) na 15 - 18°C (můžeme i na méně - třeba 8°C, což se i doporučuje) přibližně za 45 minut (klesne-li mladina pod 60°C je nutné míchat!)\n\n\n- i při chlazení, kdy je teplota mladiny nad 60°C při je dobré mladinu občas promíchat\n\n\n- po ochlazení necháme usadit 30 minut až 1 hodinu\n\n\n- čirou mladinu opatrně (abychom usazený kal nezvířili) stáhneme hadičkou do kvasné nádoby, která musí být dokonale vydenzifikována\n\n\n- ihned následuje zakvašení mladiny ↓\n\n\n6. ZAKVAŠENÍ MLADINY:\n\n\n- na zakvašení 50 litrů mladiny potřebujeme asi 500 ml hustých pivovarských kvasnic, které před zkvašením rozmícháme v ½ litru mladiny a několikrát za sebou z výšky přelijeme z nádoby do nádoby, nejlépe přes čistý cedník (tzv. protahování kvasnic)\n\n\n- po protažení kvasnic vlijeme tuto mladinu s kvasnicemi do kvasné nádoby, které by měla být vysoká v poměru výška:šířce 2:1\n\n\n- opět několikrát (v kvasné nádobě) z výšky přelijeme, abychom podpořili kvašení\n\n\n- zakvašujeme při teplotě 8°C!!!\n\n\n7. HLAVNÍ KVAŠENÍ:\n\n\n- toto hlavní kvašení má probíhat při teplotě 7- 10°C až 10 dnů, ale ne více!\n\n\n- ideální doba kvašení: 10° pivo = 6 - 8 dnů\n\n\n12° pivo = 8 - 10 dnů\n\n\n- kvasící mladina se pokrývá bílou pěnou, která narůstá do výšky, postupně hnědne a ve druhé půli kvašení se opět snižuje\n\n\n- na konci kvašení je mladina piva pokryta tmavě hnědou až černou vrstvičkou (1 - 3 mm vysokou), zvanou deka → tuto vrstvičku je třeba opatrně (!) odebrat (i několikrát)\n\n\n- včasné odebrání deky poznáme pomocí cukroměru (4,8- 5,1 %)\n\n\n- pokud by se nám deka do piva propadla, tak by se zvýšilo riziko zkysnutí piva v průběhu ležení piva, kterému by tak byla přidělena nepříjemná chuť\n\n\n8. DOKVAŠOVÁNÍ:\n\n\n- po hlavním kvašení nastává dokvašování (tzv. ležení piva)\n\n\n- pivo opatrně stáhneme (bez usazených kvasnic) do PET lahví, do lahví s patentním uzávěrem, do demižónů, či do KEG - sudů\n\n\nDoba ležení by měla být: 10° pivo = 30 dní, 12° pivo = 45 dní a více\n\n\nPodle Voorla:10° pivo = 15 dní, 12° pivo = 20 dní"
Obchodní jméno: LiveNet, s.r.o.
Sídlo: Náprotivná 353/27, 930 12 Ohrady, Slovenská republika
IČO: 44 314 213
Kontaktní údaje: info@zvraceny.cz
Na společnost LiveNet, s.r.o. se vztahuje pravomoc Slovenské republiky a působnost regulátora, kterým je Rada pro mediální služby.
Společnost LiveNet, s.r.o. nepodléhá samoregulačnímu mechanismu.
Číslo registrace: N/a (již brzy)
Nepoužíváme chatbot nebo jiné automatické nástroje, při komunikaci můžete nám napsat po český nebo slovenský.